Mayklov_blog

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Žilina-zaujímavosti vo volebných programoch (1. časť)

"Zaujímavosti" vo volebných programoch kandidátov na primátora mesta Žilina. Populizmus alebo neznalosť kompetencií primátora mesta? Dnes Ivan Gánoczy.
V dnešnej prvej časti sa pozrieme na "zaujímavosti" vo volebnom programe nezávislého kandidáta na primátora mesta Žilina IVANa GÁNOCZYho. Chcem však dopredu upozorniť, že mojim cieľom nie je niekoho kritizovať. Chcem len poukázať na nemožnosť zrealizovania niektorých sľubov (POPULIZMUS?). Či už pre ich vysoké finančné nároky, alebo z hľadiska toho, že to nieje v kompetencii primátora mesta prípadne iných hľadísk. To sa stáva už akousi klasickou manipuláciou pri každých voľbách, pretože ľudia strácajú prehľad o tom, kto na tej ktorej pozícii má aké kompetencie. A tomu chceme predísť. Každý môj postreh bude, samozrejme, zdôvodnený.

1. "Vybudovanie lyžiarského strediska s osvetlením na sídlisku Hájik a Veľký diel (vlek, osvetlenie, snežné delá)." Pre pár zasnežených dní v roku asi príliš vysoké finančné nároky. Obnova vleku v Zástraní sa z tohoto hľadiska javí ako reálnejšia.

2. "cyklistické chodníky do Rajeckých Teplíc, Varína a Strečna." Do Varína i Strečna už cyklochodník existuje, po hrádzi VD Žilina. Cyklochodník do R. Teplíc bude vyžadovať aj súhlas starostov ďalších obcí, to by mala byť skôr agenda VÚC.

3. "Realizácia aquaparku, saunového sveta a športových ihrísk v lesoparku." Bez súkromného investora nezrealizovateľné, preto by aj iniciatíva mala byť skôr zo súkromnej sféry. Snaha o podobnú výstavbu bola neúspešná v 90-tych rokoch.

4."Turistický pas so zľavami 20-50% pre kúpele a lyžiarske strediská v Žilinskom kraji." Opäť agenda, ktorá nepatrí mestu. Ale súkromným podnikateľom, ktorí by si takýmto spôsobom mohli zvýšiť návštevnosť.

5."Centrum mesta a sídliská pokryť wifi signálom pre internet." Myšlienka výborná avšak súkromní prevádzkovatelia budú mať asi silné slovo NIE, stratili by tým značné príjmy.

6. "Kúpele a liečebná starostlivosť pre seniorov. Lacné pobyty - rekreačné zariadenia SR, Chorvátsko." Toto nie je v žiadnom prípade agenda mesta!

7. "Pre seniorov doprava zdarma do zdravotných stredísk". Drahé a nezrealizovateľné. V meste predsa nie je jedno zdravotné stredisko. Rovnako preto, že sa nedá odkontrolovať, či by sa dôchodci zadarmo previezli busom do zdravotného strediska, alebo by si len odskočili nakúpiť na trh.

8. "platobné karty so zľavou pre seniorov v obchodných reťazcoch (TESCO, Kaufland)" Bezdôvodnosť angažovanosti mesta v tejto sfére. To je politika obchodných reťazcov, ako prilákajú dôchodcov na nákupy.

9. "Aquabus na kúpaliská do Rajeckých Teplíc a Rajca. Skibus Vrátna" Ako môžu byť skibusy, možu byť aj aquabusy. Ale ide o výlučnú agendu prevádzkovateľov kúpalísk či lyžiarskych stredísk.

10. "Žilinská priehrada - chodníky, lavičky, rybárske chatky, architektúra." Zrealizovateľné jedine v spolupráci so správcom VD Žilina a priľahlými obcami Mojš, Strečno, Varín.

11."Autobusové spojenie Žilina - Split - Makarska. Letecké spojenie Žilina - Split. Autobusové spojenie Žilina - Bratislava - Schwechat." Aj keď teoreticky zrealizovateľné (Mesto vlastní DPMŽ, má podiel v letisku Žilina), opäť sa nejedná o agendu mesta. Ak by dané spojenia boli rentabilné, súkromná sféra by ich zrealizovala aj sama.

12. "MHD + nízkopodlažné autobusy pre seniorov a rodičov s deťmi." A pre ďalších ľudí nie? Nízkopodlažnosť v mestskej doprave je už dávno štandardom pre všetkých.

13. "Pripraviť systém na separovaný zber /plast, sklo, papier atď/" Nefunguje snáď takýto systém už dlhé roky?

14. "Predaj zelených plôch na sídliskách a v centre mesta občanom mesta za 1€ na bytovú jednotku (zabránenie zastavaniu a budúcemu odpredaju zelených plôch)" Zaujímavý novátorský nápad, ale je aj zrealizovateľný?

15. "Externé pracoviská TV Patriot, JOJ a Markíza". JOJ i Markíza v meste redaktorov už dávno majú, ale opäť sa jedná o politiku daných televízií a nie mesta.

V programe by sa našli aj ďalšie "zaujímavôstky", najmä pre zapáčenie sa dôchodcom a častým spomínaním rekreácie v Chorvátsku. Zasľúbená to krajina kandidáta, alebo tam má podnikateľské aktivity?

Celý volebný program Ivana Gánoczyho môžete nájsť na webovej stránke www.modernazilina.sk .

Na volebné programy ďalších kandidátov sa pozrieme už čoskoro...-)

Politika | stály odkaz

Komentáre

  1. pokračovanie
    Ďalšie časti nebudú? Veď máme až 10 kandidátov, o chvíľu sú voľby a aj ďalší majú v programoch rôzne nezmysly!
    publikované: 14.11.2010 14:08:12 | autor: Martin (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. treba vsetkych rozobrat
    aj dalsich treba nech dam precitat babke:)...len aby sa stihlo rozobrat, aj precitat
    publikované: 14.11.2010 16:50:07 | autor: miss-rufus-valmont (e-mail, web, autorizovaný)
  3. Mayklov B
    máš postreh i dobrý koment k tomu. Tiež si myslím, že načo by bolo priamo v meste lyžiarske stredisko, keď okolie poskytuje viac možností na realizáciu zimných športov. Pre seniorov doprava zdarma - to by aj mohlo byť. predsa je jedno, kde pôjdu. Len keby išli na návštevu k svojim blízkym na druhom konci mesta, nech je pre nich nejaká výhoda. Veď i v súčasnosti majú/boli lacnejšie cestovné lístky. Zaujalo ma meno.
    publikované: 14.11.2010 19:20:10 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014