Mayklov_blog

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Mladý, študovaný a nezamestnaný

O tom, ako sa mladý, vysokoškolsky vzdelaný človek nedokáže zamestnať.
Pôvodne som dnes začal písať úplne iný článok, ale nedalo mi to. Tieto dni sa pre mňa stala témou číslo jeden otázka "Ako ďalej?"
Pred pár dňami som ukončil druhý stupeň vysokej školy. A od dnes som aj prihlásený na Úrade práce ako uchádzač o zamestnanie. Hľadanie zamestnania však pre mňa nie je otázka len posledných pár dní. Keďže som mal voľný celý letný semester, venoval som sa tejto problematike už pár mesiacov dozadu. A výsledok stále rovnaký: žiadny.
Prioritou je samozrejme zamestnať sa v tej oblasti, ktorú mám vyštudovanú. V oblasti verejnej správy. Je kríza, tak to neberiem ako absolútnu podmienku. Ani súkromné spoločnosti však toho moc neponúkajú. Pre objasnenie mojej situácie upresním, že bývam v Žiline. Kríza síce zasiahla aj nás, avšak so situáciou na východe alebo juhu Slovenska sa to určite zrovnávať nedá. V Žiline je množstvo úradov štátnej správy i miestnej či regionálnej samosprávy, prípadne iné verejnoprávne inštitúcie. Samozrejme, v rámci krízy nikoho neprijímajú (ak aj náhodou neprepúšťajú) a keď už, miesta sú (pravdepodobne) pridelované iným spôsobom ako výberovým konaním. Tak už funguje naša verejná správa. Ja, žiaľ, žiadne konexie na správnych miestach nemám. Tak budem musieť asi naďalej čakať. Či už na zmenu vlády ktorá sa blíži, alebo na komunálne voľby, ktoré sa blížia a dúfať, že niektoré pozície sa predsa len budú vyberať transparentne. V tejto oblasti teda momentálne veľa možností nevidím.
V súkromnej sfére je situácia pochopiteľne iná. Kríza tu tiež zapôsobila, avšak občasne sa zaujímavejšia ponuka predsa len nájde. Prekážka pre mladého človeka? Prax! Dokonca na pozíciu "predajca kníh" žiadajú jeden rok praxe! Veru, momentálne majú z čoho si vyberať. To nepochybne. Ale ako má človek získať prax, keď ho ako absolventa nikde nechcú zamestnať? Môžem svedomito prehlásiť, že už od svojich 17tich rokov som mal každé leto brigádu. Od dokladania tovaru v supermarkete, cez miesto závozníka v nákladnom aute až po pozíciu skladníka. V sklade som robil nielen cez leto, ale aj popri škole. Ale takúto prax firmy asi nehľadajú, keď sa pri mojom záujme ani neozvú. Prax mám však aj z odboru, ktorú sme mali povinne v rámci školy. Ale aj tú sme si museli hľadať individuálne. To bola veru samostatná kapitola ako ma ani ZADARMO (na dva a štyri týždne) nikde nechceli. Ale dnes nie o tom píšem. Nakoniec som úspešne praxoval na Mestskom úrade u hovorcu mesta a na Úrade pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Za umožnenie týchto praxí im ešte raz ďakujem.
Ani toto však v dnešnej dobe nestačí. Ani školská prax, ani pracovitosť počas štúdia nestačia na to, aby si, či už firmy alebo verejné inštitúcie, uvedomili, že by pre nich mladý človek mohol byť prínosom. A to sa mi zdá byť smutné a neférové. Na druhej strane, všade počúvame, že treba predĺžiť vek odchodu do dôchodku a podobne. Pochopiteľne. Zabarikádujme pracovné miesta, ktoré by sa mohli uvoľniť pre mladých. Veď dôchodky treba vyplácať pravidelne, ale absolventom nemusíme dať ani euro mesačne. Východisko sa určite nájde. Dovtedy však človek bez známostí, a zdá sa, že aj bez praxe, sa bude musieť spoliehať len na šťastie a náhodu, či natrafí na nejakú dobrú ponuku. Preto si idem hneď kliknúť na www.profesia.sk . Človek nikdy nevie, kedy sa tam niečo schopné objaví...

Spoločnosť | stály odkaz

Komentáre

  1. Je to trochu inak
    s tými dôchodcami a nezamestanými ako uvádzaš. Počet zamestnaných máš konštantný, či je zamestnaný 20 ročný alebo 60 ročný. Rozdiel je v platbách sociálnej poisťovne a tá ako je známe, má stále deficit. Ak nepracuje 60 ročný, potom je na dôchodku a sociálne poisťovňa mu vypláca okolo 360€ dôchodok. Ak je nezamestnaný 20 ročný, sociálna poisťovňa mu vyplatí sociálnu dávku 60€. To je ročne rozdiel 3 600€. Pri 400 000 nezamestaných u nás to máš ročne 1,44 miliárd € a to naozaj nie je málo. Takže cieľom je znížiť počet dôchodcov, trebárs aj na úkor nezamestnaných. Sú tam samozrejme aj iné dôvody, ale tie by som teraz nechcel rozvádzať.
    Riešenie je v zlepšení podnikania a vo zvýšení zamestnanosti. Ostatné sú iba táraniny.
    publikované: 23.06.2010 07:41:45 | autor: Jeden (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. Mno, neviděl bzch to tak jednoznačně.
    Jsou další možnosti, jak situaci mladých i starých řešit.Nebudu je zde řešit, neboť jsou vcelku známé.
    Velkou výhodou všech nepracujících v dnešní době je mimořádná a nevídaná svoboda pohybu. Můžete skoro kamkoli. Třeba na dovolenou do Dominikánský republiky all inclusiv,do Amerikz teda moc né, neboť evropští chudáci a jejich potomci vo nás moc nestojej. Ale když přesvědčíte úředníka, potomka ekonomického vystěhovalce, že ve svobodné amerirické zemi nemíte pracovat, tak se na třetí pokus zadaří. Možná.
    Nejlepčí, když chcete ject do Ameriky je mít sebou důchodový výměr a výpis z účtu za poslední rok.
    Zlepšení podnikatelského prostředí je moc fajn, pokud vám ostatní podnikatelské subjektz načas platěj. A když neplatěj, tak je zavřou, sebere se všechno, zajistí se osobní majetek celý rodiny, vyplatí se mzda zaměstnancům, dluhy a daný podnikatel už si ani nevrzne. Funguje vvcelku dobře v Rakousích i jinde.
    publikované: 23.06.2010 08:54:08 | autor: Mito (e-mail, web, autorizovaný)
  3. reakcia
    JEDEN: áno, s tým plne súhlasím čo si napísal. Ja som len uviedol napr. situáciu človeka v mojej pozícii. Keďže nemám odpracované roky nedostávam od štátu ako "uchádzač o prácu" ani euro. Jediné čo štát za mňa odvádza je zdravotné poistenie (do 30€ mesačne). Preto som poukázal na ten príklad. Dôchodca, alebo aj nezamestnaný s odpracovanými rokmi, by od štátu musel dostávať niekoľko sto eur mesačne, čo je diametrálny rozdiel.
    MITO: samozrejme, že riešením je aj vysťahovanie sa. Či už krátkodobé alebo dlhodobé. Ale nie pre každého je to hneď tá prvá možnosť. Ja osobne, aj kvôli tomu, že tu mám priateľku, to beriem až ako vyslovene krajné riešenie. V prvom rade by som rád niečo našiel v mojom meste, potom v mojom okolí a potom napr. v Bratislave, Prahe... Momentálne zatiaľ skúšam len to mesto a okolie. Uvidíme dokedy....
    Celkovo zlepšenie podnikateľského prostredia, ktoré by vytváralo pracovné miesta, je pochopiteľne najlepšie riešenie. Len to nejde zo dňa na deň. Už jedine prísť na nejaký dobrý nápad na vlastnú živnosť...-)
    publikované: 23.06.2010 09:38:06 | autor: maykl (e-mail, web, autorizovaný)
  4. Mjklu, nejlepčí je bejt úspěšnej spisovatel na volný noze.
    Nemusíš do práce, když se Ti chce napíšeš něco parádního, a je to.
    Nebo vozit a prodávat rajčata z Dolních Uher. Ale to teď moc hygienici nedoporučují kvůlivá záplavám. Tam totižto plodiny zaplavilo všecko možný.Když si totiž představíš zvrchu nevodotěsnou žumpu standardního provedení, v zátopový oblast,i tak je jasný, co se asi přihodilo rajčatům ve foliovníku.
    Mno, ale nestrádejme na duchu, ještě nejsme na suchu, netruďme , však nějak bylo a bude.
    Mnoho zdaru ze Zadaru:-))))
    publikované: 23.06.2010 10:38:26 | autor: Mito (e-mail, web, autorizovaný)
  5. a akej skoly
    si absolventom? /len sa zaujimam z dovodu toho, ci je pravda, ze absolventov istych skol je velmi vela a preto nieto prace/
    publikované: 23.06.2010 14:01:45 | autor: muffinka (e-mail, web, autorizovaný)
  6. Maykl
    nezávidím ti. Myslím, že sa budeš musieť ešte veľa nachodiť, aby si mohol uspieť. Pretože vo verejnej správe sú naozaj miesta obsadzované po "rodovej" alebo "spolužiackej"línii. Skúšaj banky, možno sa ti tam niečo šikne. Držím palce.
    publikované: 23.06.2010 17:53:25 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, autorizovaný)
  7. Maykl
    ty si pre zamestnávateľov mladý, ja som pre nich stará... len oproti mne máš jednu veľkú výhodu...si slobodný a pokojne môžeš vycestovať, to ja pri rodine nemienim. Tak ti radím: upaľuj do sveta!
    publikované: 24.06.2010 08:19:59 | autor: matahari (e-mail, web, autorizovaný)
  8. Zase tu vidím
    zovšeobecňovanie. Ja som sa do verejnej správy - samosprávy dostala bez rodových a iných konexií, len akurát že finančná odmena nebola zďaleka adekvátna nasadeniu a výkonu, dá sa rieknuť, že by za ňu ani predavačka nerobila.
    Tak ak si ochotný ísť absolútne pod svoju cenu, to jest robiť za mzdu blízku minimálnej, podľa mňa prácu v samospráve môžeš nájsť. Ale musíš hľadať a to hľadať aj osobne.
    publikované: 24.06.2010 13:42:55 | autor: Filiberta (e-mail, web, neautorizovaný)
  9. Ešte
    som nespomenula, že to nebolo v čase krízy. Myslím, že v terajšej dobe na prijatie v samospráve niekedy čakajú, že budeš pracovať aj za symbolickú mzdu. Ale to závisí od teba, kam až si ochotný ísť, ak chceš zostať vo svojom rodnom rajóne.
    publikované: 24.06.2010 13:46:28 | autor: Filiberta (e-mail, web, neautorizovaný)
  10. druhá reakcia
    Vďaka za Vaše názory a postrehy. Samozrejme, že je to individuálne a nepochybujem, že aj do verejnej správy sa dá dostať "normálnym" výberovým spôsobom. Ale isté zovšeobecnenie tu je určite na mieste ako sa podobné pozície obsadzujú.
    Mimochodom. Napr. od dnes ponúka mesto Žilina dve pozície, ale opäť len pre ľudí s praxou 2-4 roky v odbore. Čo už. Ale sledovať situáciu budem aj naďalej...-)
    A ešte pre Muffinku: FF UKF v Nitre.
    publikované: 24.06.2010 15:25:16 | autor: maykl (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014