Mayklov_blog

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

DPH vyššie o 1% = zdražovanie do 5 %

Zamyslenie sa nad tým, aké reálne zdraženie nás čaká od 1. januára 2011 po zvýšení DPH o 1 percentuálny bod.
Ako už isto všetci vieme, od 1. januára 2011  sa daň z pridanej hodnoty (DPH) na veľkú väčšinu produktov a služieb zvýši z 19 na 20 %. Teda o jedno percento. Súčasná vláda to nazvala Ficovou daňou, vraj dočasnou, kým sa schodok štátneho rozpočtu opäť nedostane pod dlhodobo udržateľné 3 percentá hrubého domáceho produktu. Jedno percento naozaj nie je veľa. Každé zakúpené poldeci, polliter čapáka, mcdonaldov cheesburger (alebo iná dôležitá položka...-)) za 1€ by malo zdražieť len o jeden cent (0,01 €). Ja sa však obávam niečoho iného, i keď už akékoľvek zdražovanie z dôvodu dvíhania daní je, samozrejme, aj z môjho pohľadu minimálne nechcené.

Moja obava skôr plynie zo zdražovania sekundárneho. Zdražovania súvisiaceho s obnovením ziskov predajcov. Mali sme, i máme, tu dva faktory, vďaka ktorým sa inflácia a teda zdražovanie už dva roky drží na historických minimách. Prvým je hospodárska kríza, ktorá spôsobila, že mnoho zamestnancov prišlo o prácu a teda znížila sa celková kúpyschopnosť obyvateľstva. Na tú, pochopiteľne, zareagovali aj obchodníci a aby udržali predajnosť svojich výrobkov a služieb, snažili sa ich cenu držať aspoň v rovnakej cenovej hladine ako pred krízou. Väčšinou si však za rovnaký tovar a služby museli začať pýtať menej peňazí ako pred krízou. Toto spôsobilo zníženie ziskov podnikov, súkromníkov i iných, pokiaľ ich to celkom nepoložilo.

Druhým faktorom, z tohoto pohľadu však skôr menej významným, bol prechod na Euro. V súvislosti s tým vláda expremiéra Fica prijala opatrenia, aby zamedzila neodôvodnenému zdražovaniu v súvislosti s prechodom na novú menu. I keď možnosť trestu za zdražovanie bola reálna, nemusela sa v reále použiť (pokiaľ viem). Ceny si strážili jednak obchodníci medzi sebou, jednak rôzne denníky a časopisy zverejňovali porovnania cien a ukazovali prstom na tých, ktorí ich zdvihli.

V súčasnosti je už, vraj, hospodárska kríza na ústupe. Hoci na Slovensku to "kto vie kedy" pocítime. Prechod na Euro je rovnako už dávnou minulosťou. A od januára tu máme zvýšenie DPH. Toto všetko podľa mňa spôsobí infláciu omnoho väčšiu, ako by malo spôsobiť zvýšenie DPH o 1 % a zvyšovanie cien potravín z dôvodu neúrody. Ukončenie krízy vo svete, už aj teraz, jednoznačne začalo dvíhať ceny energií. Venujme sa však Slovensku. Uvedené dôvody, podľa môjho názoru, spôsobia zdražovanie omnoho dramatickejšie, a všetko sa to pripíše, u bežných ľudí, alebo ospravedlní, u obchodníkov a politikov, zvýšeniu DPH. Pomôžem si niekoľkými príkladmi. V súčasnosti stojí MHD v Žiline sumy ako 0,37; 0,46 či 0,56 €. Ceny, ktoré kopírovali sumy v korunách /11, 14 a 17 Sk/, pretože sa "nesmelo" zdražovať a zaokrúhlovať (maximálne tak smerom dole, ale s tým asi nik z nás nepočítal) pri prechode na euro. Hoci sa o tom pred komunálnymi voľbami z logických dôvodov nehovorí, predpoklad zdražovania od 1. 1. 2011 by mohol byť nasledujúci: 0,40; 0,50; 0,60 €. Zdôvodnenie bude jednoduché: zvýšenie DPH a snáď aj ľahšia manipulácia s mincami. Prirátať môžeme istotne  obľúbené dôvody ako cenu nafty a elektriny a zdraženie o cca 5-10 % máme na svete. Podobné zdražovanie sa už chystá na železniciach, niektoré SADky k nim už dospeli, takže MHD bude určite nasledovať ich kroky.

Poďme od verejného sektora k súkromníkom. Typické sumy v žilinských pohostinstvách ešte stále vo veľkej miere kopírujú ceny v slovenských korunách. Preto pre každého, kto už ceny "neupravil", je teraz ten najlepší čas. Jedno čapované, prípadné poldecák bežne stojí napríklad 0,97 € (29 Sk). Ak by sme mali prirátať vyššiu DPH, cena by nám mala vyskočiť na 0,98. Po úprave to však nepochybne bude rovné euro (teda 3%), nech sa to lepšie počíta. Ak prirátame vyššiu daň z piva, tak i 1,10 atď. Podobné trendy budú istotne nasledovať ceny denníkov (z 0,45 sa ľahko spraví i odôvodní 0,50 a pod). Podobnému zdražovaniu sa snáď dokážeme vyhnúť aspoň u potravín z obchodov, kde snaha o zaokrúhľovanie na xx,x9 sa predsa len nedá takto prepočítať a zdôvodňovať. To už bude záležať od jednotlivých predajcov. Ale všade tam, kde je trend, zaokrúhlovať na celé, prípadne 5 centy sa môžeme tešiť na zdraženie podstatne vyššie ako 1%. Veď necháme sa prekvapiť... Rovnako sa o pár rokov budeme môcť bližšie pozrieť na to, ako zníženie  (vrátenie) DPH o 1 % spôsobí zlacnenie výrobkov a služieb.

Týmto článkom som nechcel zaútočiť na žiadnu vládu, prípadne politickú stranu. Zvýšenie DPH o 1 % už prosto beriem ako fakt. Mojim cieľom bolo len zamyslieť sa nad tým, čo to reálne spôsobí pričom JA som dospel k záveru, že zdražovanie skôr na úrovni do 5% ako o 1 %. Snáď nám to všetkým vykompenzujú vyššie zárobky i vyššia zamestnanosť po kríze...-)


Spoločnosť | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014